Kıyaslama

Kıyaslama

Kıyaslama ( Benchmarking ) Ürün Geliştirme ve Değer Mühendisliği proseslerinin kritik bir adımıdır. Genellikle bir işletmenin kendi performansını değerlendirebilmesi  için, benzer veya daha yüksek performansı olan işletmeleri incelemesi, bu işletmelerin iş yapma usulleri ile kendininkini karşılaştırmasıdır. Günümzüde ürünlerin teknik özelliklerinin, performanslarının ve fiyatlarının karşılaştırılmasıda yapılmaktadır. Defne Mühendisliğin kıyaslama olarak tanımladığı çalışma, mühendislik,  tasarım, konsept,  güncellik, üretim yöntemi, bakım ve tamiri gibi ana konuların karşılaştırılmasından ve raporlanmasından oluşmaktadır. Karşılaştırmada refrerans ürün veye ürünler seçilmektedir. Bu seçimde ya geliştirilecek olan ürün esas alınır veya hedef ürün esas aınarak çalışma yapıllır. Diğer ürünler referans ürüne göre değerlendirilir. Karşılaştırma kriterleri puanlama projeden projeye farklılık göstermektedir. Kriterlerin etki değerleri de yapılacak olan çalışmanın içeriğine göre tanımlanmaktadır. Kıyaslamanın parametreleri market araştırması ve satış ekibinin geri dönüşümlerinden belirlenir. Tasarım ve üretim odaklı yapılacak olan kıyaslama çalışmasında çalışma şartları, dayanım, ömür gibi kriterlerin yanısıra ürünlerin mühendislik yaklaşımları da analiz edilir.

Kıyas oluşturma methodolojisinde rakip, benzer veya referans ürünler; fiziksel, fonksiyonel, malzeme, dayanıklılık, ergonomi gibi bir çok farklı açıdan incelenmektedir. Bu ürünlerin kuvvetli ve zayıf olduğu alanlar, fırsatları ve tehditleri (SWOT) analiz edilir. Yeni ürün geliştirilme projelerinde konsept oluşturma aşamasında bu bilgiler kullanılarak oluşacak ürünün yüksek kalitede geliştirilmesi ve sürdürülebilirliliği sağlanmaktadır. Genelde firmaların süreçlerinde, projelerinde kullanılan analiz yöntemi ürün üzerinden oluşturulur. Yapılan market analizinin verilerinin temel alındığı bu analiz ürünün güçlü ve zayıf yanlarını belirlemede, ürün geliştirme fırsatların ve ürünün hayat döngüsüne yönelik tehditlerin listelendiği bir çalışma yapılır. Bu çalışmanın amacı geliştirmede öncelik konularının belirlenmesi geliştirmenin hangi seviyede uygulanacağı saptanır.

3 Boyutlu Ölçümlendirme, Optik Tarama, Geriye Dönük Mühendislik ( Tersine Mühendislik ) proseslerinden faydanılarak ürün ve sistemlerin birbirlerine göre farklılıkları, avantajları hatta üretim methodolojilerinin analiz edilmesini sağlamaktadır.

Firmamız tecrübe ve mühendisliğin katkıları ile yeni oluşturulmak istenen ürüne yönelik konsept tasarıma kıyaslama ile bir ön çalışma ile proje geliştirme prosesini hazırlamaktadır. 

19.11.2023
522
Whatsapp
Müşteri Temsilcisi
Müşteri Temsilcisi
Merhaba - Hi !
Size nasıl yardımcı olabiliriz ? I’m happy to help ?
1