Defne Mühendislik Ltd Şti. tersine mühendislik, ürün tasarımı, 3 boyutlu optik tarama, kalite kontrol ve prototipleme gibi mühendislik projelerine hizmet vermek amacıyla 2005 yılında kurulmuştur. Kuruluşundan bu yana otomotiv, savunma sanayi, beyaz eşya ve benzeri sektörlerin ana sanayi veya yan sanayilerine mühendislik hizmetleri vermektedir. Bu makale Siloam Yazıtı projelerinin bir kopyasının oluşturulmasıyla ilgilidir.
Defne Mühendislik, ürün geliştirme ve/veya iyileştirme yapan tüm sektörlere sadece proje bazlı hizmet vermektedir. Firmalar kendi tasarım, prototip veya tersine mühendislik görevlerini yapabilmelerine rağmen proje takvimi ve iş yükü nedeniyle bu tür desteklere ihtiyaç duymaktadırlar. Bu tür bir desteği ancak alanında uzman olan bir firmadan alabilirler.
Defne Mühendislik, deneyimli mühendisi ile 2 adet Breuckmann Opto-Top HE sistemi, Rapidform, CATIA ve Top Solid yazılımlarını kullanarak 3 boyutlu tarama, tersine mühendislik, ürün tasarımı konularındaki çalışmalarını genişletmektedir. Defne Mühendislik, diğer çalışmalarından farklı olarak edindiği tecrübelerden yararlanarak arkeoloji alanında hassas çalışmalar yürütmüştür.
Tarihi eserlerin hassas ve kırılgan yapısı göz önüne alındığında, her eserin çoğaltılması veya replikasının alınması mümkün değildir. Klasik silikon kalıp alma yöntemi, kaçınılmaz hava kabarcıkları ve kimyasal reaksiyonlar nedeniyle eserlere zarar verebilir ve istenilen hassasiyetin ve detayların elde edilmesini engelleyebilir. Breuckmann Sistemini kullanarak esere dokunmadan mükemmel sonuçlara ulaşmayı başardık. Edindiğimiz tecrübe ve donanım, SILOAM yazısının replikasının ölçümlerini yapmamızı sağladı.
Siloam yazısı Breuckman Opto_Top HE optik Sistemi ile ölçülmüştür. Alınan nokta bulutu çokgen verileri olarak hazırlandı ve CNC ile çalıştırılmak üzere işlenebilirlik için işlendi. Orijinal SILOAM yazıtına sadık kalarak eser üzerindeki zamana bağlı aşınma ve doğal dokuyu bilgisayar ortamına aktarmak için uygun lens konfigürasyonu ve sistem yazılım parametre ayarları yapılır. Bilgisayara aktarılan ölçümlerin başka herhangi bir formata dönüştürülmeden işlenmesi gerekiyordu. Son işlemler yalnızca ham verilere sadık kalınarak yapıldı çünkü verilerin dönüştürülmesi ve yüzey oluşumu ayrıntıların kaybolmasına yol açacaktı. Bu aşamadan sonra takım yolu oluşturmak için nokta bulutundan CAM verileri hazırlandı.
CNC işlemleri sırasında, eserin ayrıntılarını modelin malzemesi üzerinde ortaya çıkarmak için mümkün olduğu kadar küçük çaplı takımlarla yüksek hızda kesim gerçekleştirilir. 144 saatlik CNC işlemlerinin ardından işlenen model yalnızca doğal bilgiyi değil aynı zamanda SLOAM yazısının tüm ayrıntılarını da içeriyordu.
Yazının modele aktarılması işleminin ardından orijinal esere sadık kalınarak renk ve desen çalışmaları yapılır. Bu desen çalışmasında boyanın tüm detayları kaplamaması ama aynı zamanda gerekli rengi sağlayabilmesi için süper ince ve güçlü boya kullanılmıştır.
2700 yıllık tarihi eseri ölçmenin heyecanı ve tarihe artı değer katmanın gururu ile çalışmanın sonucunda yüksek müşteri memnuniyeti elde ettik.
Ülkemize ait olan bu eser artık sergiler için uzak mesafelere gitme gibi risklere maruz kalmayacak.